Wednesday 7 June 2017

Resepi Ayam Masak Merah Banjar

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam (potong 12 dan goreng separuh masak)
1 biji bawang besar dipotong 12

Bahan tumis:

1 kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkeh
5 biji buah pelaga

Bahan untuk dikisar:

1 mangkuk bawang merah
8 ulas bawang putih
3 inci halia
10 tangkai cili kering
6 biji cili merah
1/2 cawan kacang tanah (digorang tanpa minyak dan buang kulitnya)
sedikit belacan
1/2 botol sos cili (botol yg sederhana besar)
1/2 botol sos tomato
1 liter santan
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 susdu besar jintan putih

Cara:

1. Tumiskan rempah sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga terbit minyak.
3. Masukkan santan dan seterusnya masukkan ayam. Gaul sebati.
4. Renehkan sehingga masak dan mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki.

Sekian. selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment